Thon, een echte “Kralinger”

Werom yn de tiid: (met quizvraag aanwijzing)
In november 1985 zag het clubkrantje van de v.v. Arum haar eerste levenslicht. Marja Volbeda, Truus van der Heuvel, Anita Hoekstra, Suwarda Vis en typiste Susan Veenstra was de eerste redactie. Door de jaren heen was dit clubblad gevuld met nieuws, wedstrijdverslagen en interviews. 
Een mooi interview was een “petear” met trainer Thon van Loon uit 2010: 

Thon van Loon, een echte “Kralinger”
Speelde nog met voetbalanalyticus Hugo Borst en in de Kuip.

In het kader van het 25 jarig bestaan van de clubkrant in 2010 starten we met een nieuw item. We gaan aandacht besteden aan oud-voetballers en hun verleden bij de v.v. Arum en/of andere clubs. In het eerste deel mag oud-Rotterdammer Thon van Loon de spits afbijten.

Thon is geboren in Rotterdam en wel in de buurt Kralingen. En als je Kralingen zegt dan zeg je Excelsior. Als 7 jarige ging hij al voetballen bij Excelsior. Zijn eerste wedstrijd herinnert hij zich nog. Met Excelsior E4 verloor hij met 4-0 van Bolnes. Tot en met de B-junioren speelde hij bij de club. Een van de jeugdtrainers was o.a. Thijs Libregst. Hij speelde met zijn zoon Remon in een team. Ook speelde hij met Rene van Eck, die later het betaalde voetbal haalde en bij o.a. Den Bosch speelde.

Bij de jeugd beleefde hij prachtige voetbaljaren. Zo mocht hij met de D-pupillen een voorwedstrijd (voor de eredivisie wedstrijd Feyenoord – Go Ahead Eagles) spelen met Excelsior D1 tegen Feyenoord D1. Eindstand 2-2. Ook speelde hij met zijn club zeer veel jeugdtoernooien in het buitenland o.a. in Frankrijk, Schotland, Oostenrijk, Duitsland etc. Tegen ook jeugdteams van topclubs zoals b.v.b. Werder Bremen etc, Maar de vaak in de spits opererende Van Loon speelde ook een aantal keren in het eigen stadion n.l. Woudenstein. Twee kilometer woonde hij vanaf het stadion en kwam ook vaak bij wedstrijden van het eerste. Maar ook bij Feyenoord. Zelfs als broekie mocht hij met zijn vader mee naar de wedstrijden in de toptijd (eind jaren zestig, begin jaren zeventig) die Feyenoord beleefde. Al weet hij zich daar niet veel meer van te herinneren. Zijn beste trainer bij Excelsior was ongetwijfeld de vorig jaar overleden Bob Jansen. Als speler had Thon ook veel bewondering voor de iets oudere en dus ook altijd in een ouder team spelende Remco Boere. Die had een pegel. Later haalde deze Boere natuurlijk ook het betaalde voetbal o.a. Go Ahead Eagles en Roda JC.

Daarna speelde Thon een jaar bij HOV (Hoop op vooruitgang) in de A-junioren. Het seizoen erop kwam hij bij WIA. Die speelden vlak bij vliegveld Zestienhoven. Hier was hij via een paar vrienden terecht gekomen. En hij speelde daar ook met een aantal van die vrienden. Hij kwam gelijk in het eerste in de spits. Waar hij naast een geweldige voetballer kwam te staan n.l.: Heintje Enser.(een echte straatvoetballer) Die naam zegt u waarschijnlijk niets. Maar over die Heintje (van Surinaamse afkomst) heeft journalist (en voetbalanalyticus bij Studio Voetbal) Hugo Borst vorig jaar een prachtig boekje geschreven, met de titel: “Alle ballen op Heintje”. (jeugdherinneringen). Hugo Borst die al vanaf het begin met Heintje bij WIA speelde, voetbalde dus ook in het eerste. Thon heeft toen ongeveer een 3 seizoenen met hem gespeeld. Trouwens WIA betekent niet Winnen in Alles, zoals de meeste tegenstanders dachten. Maar “Wakker In Alles”. De club is namelijk opgericht in 1927 door een dominee Wolf. Het was dan ook een christelijke club. Wakker in Alles is een fragmentje uit de Bijbel (Timotheus 2:5)

Trouwens van rechtsmidden Hugo Borst herinnert Thon zich nog dat hij toen ook al zo doordrammerig en met lichte kapsones deed alsof hij alles wist. Zijn vader was sponsor, had een bedrijf in textiel en was een zeer aardige vent.

Daarna speelde hij een jaar alleen in de zaal. Maar een jaar later op het veld bij DZB (De Zomerhof Boys) WIA is in deze club opgegaan. Hier kwam Thon weer met o.a. Hugo Borst te spelen. Trouwens later is DZB weer gefuseerd met het bekende Xerxes. WIA bestaat wel weer als naam. De zaalvoetbalafdeling van deze fusie club heet WIA. En dezelfde Hugo Borst is nog coach van het vierde. Waarin ook Geert den Ouden speelt.

Doordat Thon een andere baan kreeg was hij genoodzaakt om bij Altior te spelen uit Ter Aar / Langeaar op zondag bij het derde, een echt vriendenclubje. Bij deze club maakte hij volgens hemzelf mooiste goal uit zijn carrière. Een volley uit de lucht! Daar speelde hij totdat hij in 1999 in Arum kwam wonen. In 2000 werd hij al jeugdtrainer bij de club. Ik ontmoette hem voor het eerst op 1 november van dat jaar. Het grappige was op de oprichtingsdatum van de v.v. Arum maar ook Thon’s zijn verjaardag. In 2003 werd hij geopereerd aan een hernia. En speelde daarna nog bijna drie seizoenen in Arum 1. Speelt nu (2010) op zijn 44e nog prima mee met de zaalvoetballers van It Skil alias De Zwarte Schapen in de bedrijvencompetitie te Harlingen. In de Harlinger Courant wordt hij in de wedstrijdverslagen vaak een beetje gekscherend de Arumer Coen Moulijn genoemd. Refererend aan de dribbel van Coen Moulijn en aan Thon’s verleden in Rotjeknor.

QUIZ
Dit interview is het 18e item uit de rijke geschiedenis van de v.v. Arum gekoppeld aan de quiz. n.l.: de zeventien verkregen letters vormen de naam van een voetballer. Er komt nog een voetbalquiz(je) van Michiel de Boer. Het antwoord van die quiz is een zeer bruikbare aanwijzing voor de naam van de gezochte voetballer.
Hier volgt een andere aanwijzing in een vraag. De gezochte voetbalnaam kan uit meerdere namen bestand zoals b.v.b. Frank de Boer. dus drie delen. 

Vraag 18, hoe heet de zoon van Thon:
A. Jur (1)
B. Anne (2)
C. Jurre (3)
D. Hidde (4)
De naam van de gezochte voetballer bestaat dus uit het aantal delen wat achter het goede antwoord staat. 

Als u de naam van de voetballer al denkt te weten dan stuurt u deze naar pjtolsma@hotmail.com en of via WhatsApp naar Pieter Tolsma (06-20983473) Er zijn drie prijzen beschikbaar gesteld. We loten deze drie uit de goede antwoorden.

12 mei 2020