In memoriam Johannes van IJs

Gister (30 december) kregen we het zeer trieste bericht dat op 84 jarige leeftijd is overleden ons erelid Johannes van IJs. En ja………….waar moeten we beginnen. Want wat heeft Johannes veel betekent voor de sport in Arum. Hij was betrokken bij o.a. de gymnastiekvereniging, maar was ook jaren voorzitter van de kaatsvereniging. Maar zijn grote liefde wat betreft de sport was toch wel het voetbal.
Als jonge twintiger kwam hij in december 1962 vanuit Ferwerd in Arum wonen. En dat het een technische begaafde speler was bleek wel in zijn eerste wedstrijden van Arum 1. Een memorabele wedstrijd uit die tijd was de 7-0 overwinning tegen Akkrum. Topscorer was toen Johannes van IJs. Maar dat hij naast een goede voetballer ook trainers- en bestuurlijke capaciteiten bezat, bleek al gauw. Want al vanaf het seizoen ’64-’65 was hij al speler/trainer en bestuurslid bij de v.v. Arum

Hij was o.a. 14 seizoenen bestuurslid, o.a. penningmeester en 8 seizoenen was hij de voorzitter van de club. Daarnaast trainde hij maar liefst 18 seizoenen lang het eerste elftal, waarvan ook nog 9 seizoenen de overige senioren. Maar ook vele jeugdteams trainde hij. Er waren seizoenen bij dat hij de complete vereniging trainde.
Johannes van IJs was altijd positief, belangstellend en kon mensen enorm enthousiasmeren. Drie prachtige eigenschappen die hem maakten tot een zeer gewaardeerd clubmens. En die eigenschappen maakte hem ook als trainer zeer geliefd.
In 1987 zat hij in de jubileumcommissie en kreeg hij tijdens de receptie van het 50 jarig jubileum van de v.v. Arum een Zilverspeld van de KNVB opgespeld. En hij behoort sinds 2004 tot het kleine gezelschap wat zich Ereleden der v.v. Arum mag noemen. 

Hij bleef overigens ook niet alleen in Arum wat betreft het trainerschap. Want ook is hij Hoofdtrainer geweest bij o.a. Mulier, Stormvogels’64, Trynwalden, Dronrijp, Oosterlittens etc.

In 1996 nam hij officieel afscheid als trainer van de v.v. Arum (en van het trainerschap) met een heuse onderlinge afscheidswedstrijd(zie foto). Hij sloot toen een periode van 6 seizoenen (1990-1996) af als trainer/coach bij de A-selectie van de v.v. Arum.

Hij kwam daarna en ook dit seizoen nog regelmatig bij de wedstrijden van Arum 1. En miste eigenlijk nooit op de ledenvergadering. Waar hij steevast bij de rondvraag altijd even het woord nam en dan met name het bestuur bedankte en altijd aangaf hoe belangrijk vrijwilligers in een vereniging zijn. Zo ook bij de laatste ledenvergadering in november van dit jaar. Zijn laatste…

We wensen de familie de komende tijd veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Namens het bestuur van de v.v. Arum

De Cruijff van Arum (een persoonlijke noot)
Johannes van IJs was o.a. eind jaren zeventig van de vorige eeuw mijn eerste trainer en later ook nog trainer van Arum 1 waarin ik toen speelde. Ik vond hem vroeger toen ik begon met voetballen dat hij op Johan Cruijff leek. De houding en de techniek leken daarop, vond ik.
Een bekende uitspraak van hem, in mijn Arum 1 tijd, was altijd “Fuotbal is in tinkspultsje, krekt as schaken”. Van IJs was ook een tacticus wat betreft het voetbal.
Een andere anekdote, uit de tijd dat ik hem meemaakte als trainer/coach van Arum 1, was als ik samen met mijn broer al ver na de wedstrijd naar huis fietste en we onze coach van IJs alweer in de tuin zagen staan te wieden, hij altijd gekscherend vroeg: “Hoe ha jim spiele jonges?”…
Hij bleef na de wedstrijd nooit heel lang zitten maar was wel een verwoed drinker van het trainersbier: chocomel! Zoals hij dat zelf noemde.

Pieter Tolsma, voorzitter v.v. Arum

31 december 2023